Groepen en projecten

Wouter en de Draak is al een aantal jaar de kern-band. Een duo samen met DADGAD-gitarist Joris Alblas. Balfolk, maar met een grote rol voor de gitaar. Balfolk met een "iers tintje". Een geheel eigen subtiel geluid met veel ruimte voor improvisatie. Veel te vinden op balfolks in Nederland en Duitsland.

BmB-collage61

BMB Na zoveel bands waar Wouter trekzak in speelt was het ook weer tijd voor een grote band, met een groot geluid. Doedelzak dus, in BmB! Een 6-koppige band, waarbij Luc Plompen's zang hand in hand gaat met de doedelzak en trompet van Wouter en Frank van Vliet, op de stevige begeleiding van Niek van Uden, Niki van der Schuren en Sander van der Schaaf. Een band met 6 man van optredens voorzien bleek heel lastig. dus is de bezetting ingedikt en geconcentreerd, en spelen ze nu als:

BmB Light, een trio met Niek van Uden en Luc Plompen. Ze brengen een veelal gezongen Nederlandstalig balfolk-repertoire. Oude Nederlandse teksten gebracht om op te dansen.

11665416_510630979108696_7431794606623962714_n

Laroux is een project van zanger Lenny Laroux (bekend van Allez Mama). Laroux brengt Nederlandstalige liedjes in het niemandsland tussen pop, folk en singer-songwriter. In eerste instantie was de band zeven man sterk, toen even een trio geweest met enkel Janos Koolen en Wouter Kuyper. En in 2016 is er een nieuw album uitgekomen met een hele nieuwe bezetting.

Het jongste blad aan de boom is Androneda. Een trio samen met Lenny de Rooy en Patricia Swart. Doedelzak en saxophoon, ondersteund door Wouter op zijn eigen gebouwde Pariselle.

Solo speelt hij ook al jaren veel op bals. Intiem, swingend en uiterst dansbaar.

De meest bekende band is zonder twijfel Lirio , een groep die zeker 15 jaar (2000-2015?) een bekende verschijning is geweest op menig bal in Nederland en België. Wouter speelde in Lirio samen met Gerdien Smit en Sander van de Schaaf vanaf het begin en soms werden zij geflankeerd door een bassist. Lirio staat voor balfolk in een eigentijds jasje! Ze speelden onder andere op Dranouter, Folkwoods, Boombalfestival en menig andere plek.

Lirio is ontstaan uit Musicanda, een groep voor middeleeuwer volksvermaak. Deze groep was Wouters eerste band, maar viel na enkele jaren uiteen. De andere muzikanten van toen spelen en zingen nu onder andere in Slag ende Stoot, Sirocco, Datura en het Pauni Trio.

Goet ende Fyn

Gheselscap Goet ende Fyn is een muziekgroep onder leiding van Robbert van Lint. Zij spelen volks- en oude muziek in verschillende vormen. Sinds het seizoen 98/99 maakt Wouter deel uit van deze groep.

_MG_8779

De Vliering was een folkrockband (2013-2017) rond zangeres/fluitist Helga Buitelaar. Het geluid varieert van stevige rock tot sierlijke wereldmuziek en onvervalste folk tot een lekkere popsound, met soms een vleugje kleinkunst. Alles in het Nederlands, grote woorden, kleine poëtische tekeningen. Optredens en album werden goed ontvangen in de Nederlandse folkscene, maar na wat personeelswisselingen ging ieder weer zijn eigen pad.

Tjane, de band van Guy Roelofs speelt oud-Nederlands repertoire in een popsetting. Met drums, elektrische bas, snaren, zangeres, fluit en trekzak/doedelzak spelen zij voornamelijk concerten in een luisteromgeving of op festivals. Na een leuke periode ging iedereen weer zijns weegs.

Wouter is éen van de muzikanten die hebben meegewerkt aan de CD Galgeveld van wijlen Peter Koene en Arriette Zuidhof. Galgeveld is een CD met enkel oude Nederlandse Balladen.

 

Wouter werkt vaak samen met Lucas Florent als troubadoursduo/-trio.

 

Op Folkwoods 2008 speelde Wouter in de Balfolk BigBand Groef met een groot aantal Nederlandse topmuzikanten.

 

Ook alleen of in andere gelegenheidsformaties in andere settingen (feestjes, openingen, bruiloften, of uitvaartceremonies etc.) is Wouter te boeken.