Tweede Deunenboek

Na het succes van het eerste deunenboek uit 2007 is er eindelijk een opvolger: Balfolk Deunenboek 2!

Ruim 10 jaar aan nieuwe composities ingedikt tot een behapbaar aantal van 50 nieuwe deunen; sommige heb ik heel veel gespeeld, sommige op cd gezet met Lirio, sommige met Wouter en de Draak. Sommige heb ik geschreven voor mijn leerlingen om een specifiek iets te oefenen, sommige voor specifieke dans-oefeningen tijdens danslessen. Sommige heb ik alleen maar thuis op de bank ten gehore gebracht, maar allemaal zijn ze om op te dansen. Allemaal zijn ze geënt op de traditionele dansen uit West-Europa zoals we de laatste jaren veel zien en horen op balfolks.

 

 

 

 

 

 

 

Alle instrumenten

 

Ik heb de nummers geschreven op de mij voorhanden zijnde instrumenten. Meestal is dat een trekzak, soms een doedelzak, soms een fluit, chalumeau of piano. De muziek in de bundel is dan ook bedoeld voor alle instrumenten. De tablatuur die ik er bij heb gezet is ofwel voor een trekzak in GC, ofwel voor een trekzak in CF, omdat ik weet dat er van beide veel gespeeld wordt in Nederland. Laat je niet tegenhouden door “dat is niet mijn trekzak”! Achterin het boek staat hoe je de tablatuur zo kunt aanpassen dat het voor jouw trekzak speelbaar is.

 

Gemankeerde weergave van de werkelijkheid

 

Bladmuziek is altijd een gemankeerde weergave van de werkelijke muziek. En zelfs als het de werkelijkheid benadert, dan is het een gestolde werkelijkheid. Mijn composities evolueren altijd met mij mee. Deunen die ik vijf jaar geleden heb opgeschreven speel ik nu nog steeds, maar niet meer hetzelfde. Mijn advies is om met deze bundel dus ook op die manier om te gaan. Gebruik de muziek, speel het, maak het je eigen, en verander het naar believen. Zie het als een ruwe schets, waar je zelf nog kleur aan mag geven, of misschien wel een heel schilderij van kan maken.

 

Striptekeningen

 

De tekeningen van Groninger tekenaar en muzikant Auke Eringa die het eerste deel tot zo’n groot succes maakten zijn er nu weer. Nieuwe tekeningen van zijn hand, alleen die al maken de aanschaf van het boek de moeite waard. Iedereen die wel eens op een balfolk komt, of in de “trekzakwereld”, zal situaties herkennen, en misschien zelfs gelijkenissen met spelers en dansers zien. Dat is natuurlijk louter toeval 😉 . Auke heeft ook het ontwerp en de lay-out op zich genomen.

 

Hiernaast zie je twee voorbeelden van melodieën uit het boek.

 

Te beluisteren

 

Van het eerste deunenboek waren er geluidsbestanden die ik ter beschikking stelde, maar daar werd zo weinig gebruik van gemaakt dat ik daar nu vanaf zie. Wel heb ik in de bundel aangegeven op welke CD (if any) je de melodie kan beluisteren, deze kun je ook eventueel op deze deunenboekplaylist  beluisteren.

 

Bestellen

 

Het boek is natuurlijk bij mij persoonlijk te koop, in persoon, voor 15 euro. Als je graag wil dat ik hem opstuur, an kan dat ook, rechtstreeks hier, via de Webshop.

 

SPECIALE AANBIEDING

Voor 3 euro extra stuur ik je het eerste deunenboek, in pdf-format ook op.