Deunenboeken

Bij veel optredens en sessies, en ook in mijn lessen krijg ik de vraag of de muziek die ik maak ook is mee te spelen en of ik er misschien bladmuziek van heb. Ik vind het natuurlijk fantastisch dat mijn muziek inspireert tot naspelen of meespelen, dus ik heb de koe bij de hoorns gevat en ben mijn muziek gaan uitbrengen in Deunenboeken (in navolging van de Engelse Tunebooks)

 

Na vele bijdrukken van het eerste deunenboek uit 2007 en het tweede deunenboek uit 2017 is er nu weer een nieuwe opvolger: Balfolk Deunenboek 3!

Ruim 5 jaar aan nieuwe composities ingedikt tot een behapbaar aantal van ruim 40 nieuwe deunen; sommige heb ik heel veel gespeeld, sommige op cd gezet met Lirio, sommige met Wouter en de Draak en ook met Androneda speel ik verschillende van de melodieën live. Sommige heb ik geschreven voor mijn leerlingen om een specifiek iets te oefenen, sommige voor specifieke dans-oefeningen tijdens danslessen. Sommige heb ik alleen maar thuis op de bank ten gehore gebracht, maar allemaal zijn ze om op te dansen. Allemaal zijn ze geënt op de traditionele dansen uit West-Europa zoals we de laatste jaren veel zien en horen op balfolks.

 

           

 

 

 

 

 

 

 

 

Alle instrumenten

 

Ik heb de nummers geschreven op de mij voorhanden zijnde instrumenten. Meestal is dat een trekzak, soms een doedelzak, soms een fluit, chalumeau of piano. De muziek in de bundel is dan ook bedoeld voor alle instrumenten. De tablatuur die ik er bij heb gezet is ofwel voor een trekzak in GC, ofwel voor een trekzak in CF, omdat ik weet dat er van beide veel gespeeld wordt in Nederland. Laat je niet tegenhouden door “dat is niet mijn trekzak”! Achterin het boek staat hoe je de tablatuur zo kunt aanpassen dat het voor jouw trekzak speelbaar is.

 

Gemankeerde weergave van de werkelijkheid

 

Bladmuziek is altijd een gemankeerde weergave van de werkelijke muziek. En zelfs als het de werkelijkheid benadert, dan is het een gestolde werkelijkheid. Mijn composities evolueren altijd met mij mee. Deunen die ik vijf jaar geleden heb opgeschreven speel ik nu nog steeds, maar niet meer hetzelfde. Mijn advies is om met deze bundel dus ook op die manier om te gaan. Gebruik de muziek, speel het, maak het je eigen, en verander het naar believen. Zie het als een ruwe schets, waar je zelf nog kleur aan mag geven, of misschien wel een heel schilderij van kan maken.

 

Tekeningen

 

Muziek op zichzelf is natuurlijk een kunstvorm, maar als je het op papier uitbrengt, dan geeft dat ook de mogelijkheid om van die papieren uitgave iets moois te maken. In de eerste twee boeken werkte ik daarom samen met de Groninger tekenaar en muzikant, en vriend, Auke Eringa. Na zijn overlijden zijn zijn fantastische tekeningen een fijne herinnering aan hem en aan de scene die hij zo olijk portretteerde. In het derde deel heb ik samengewerkt met Tineke Lemmens die ook het artwork voor mijn laatste CD's heeft ontworpen

 

Hiernaast zie je enkele voorbeelden van melodieën uit de boeken.

 

Te beluisteren

 

Van het eerste deunenboek waren er geluidsbestanden die ik ter beschikking stelde, maar daar werd zo weinig gebruik van gemaakt dat ik daar nu vanaf zie. Wel heb ik in de bundels aangegeven op welke CD (if any) je de melodie kan beluisteren, deze kun je ook eventueel op deze deunenboekplaylist  beluisteren.

 

Bestellen

 

De boeken zijn natuurlijk bij mij persoonlijk te koop, in persoon, voor 15 euro. Als je graag wil dat ik hem opstuur, dan kan dat ook, rechtstreeks hier, via de Webshop.