Eerste Deunenboek

Eind 2007 verscheen van Wouters hand het
“Bal folk deunenboek”. De ondertitel van dit muziekboek geeft de inhoud goed weer: “40 nieuwe melodieën voor het moderne bal folk”. Dat is dus ook precies wat je in dit boek kunt vinden. Veertig melodieën die geënt zijn op traditionele dansen uit West-Europa met de nadruk op Frankrijk. In 2010 kwam op veler verzoek na een totale uitverkoop de tweede druk uit.

 

Moderne balfolk-composities

Het zijn moderne composities zoals ze de laatste jaren op de steeds populairder wordende balfolks gespeeld worden. Het boek staat vol met dansen als scottishen, walsen, mazurka’s en bourrée’s. Een aantal nummers worden ook gespeeld door Lirio, de balfolk-groep van Wouter, en zullen veel mensen dan ook bekend in de oren klinken.

Het is voor het eerst dat er in Nederland een boek uitkomt met bladmuziek van uitsluitend moderne balfolk-nummers. Alle composities zijn van de hand van Wouter en staan genoteerd in de toonsoort waarin ze zijn ontstaan. Het boek bevat voor een deel de cijfer-tablatuur die speciaal voor trekharmonica’s gebruikt wordt, maar is bedoeld voor alle instrumenten.

 

Striptekeningen

Extra bijzonder is dat het boek vol staat met striptekeningen. De Groningse tekenaar en muzikant Auke Eringa heeft zich laten inspireren door de muziek en heeft het boek vol gezet met grappige en mooie tekeningen. Mensen die wel eens een bal folk bezocht hebben, zullen zeker bepaalde situaties en personen herkennen. Elke gelijkenis berust natuurlijk op louter toeval… 🙂

Hiernaast zie je twee voorbeelden van melodieën uit het boek en kan je de bijbehorende geluidsbestanden beluisteren.

 

Geluidsbestanden ter ondersteuning

Mensen die het boek kopen, kunnen op internet geluidsbestanden beluisteren. Deze geluidsbestanden zijn bedoeld als aanknopingspunt om te horen hoe de muziek zou kunnen gaan klinken. Alle melodieën zijn in elk geval in midi (dus door de computer ‘gespeeld’) op deze site te beluisteren en een deel is ook als (door Wouter ingespeelde) mp3 te beluisteren. De link naar de betreffende pagina is natuurlijk alleen bedoeld voor mensen die het boek aangeschaft hebben en staat vermeld in het voorwoord van het boek. Ook zijn een aantal melodieën gearrangeerd en op CD uitgebracht door Lirio.

 

Bestellen

Helaas is ook de tweede druk inmiddels uitverkocht, en zijn er dus geen “hardcopies” meer te bestellen. Je kunt het boek nog wel steeds bestellen, maar dan krijg je de PDF-versie; die kun je dan zelf uitprinten. Wil je dat, dan kun je 7,50 euro overmaken op IBAN NL41RABO0364195614, t.n.v. Wouter Kuyper in Nieuwegein, o.v.v. “Deunenboek en je emailadres”.
Stuur dan direct ook een mailtje met daarin je naam en rekeningnummer. Het boek wordt dan onmiddelijk naar je gemaild.

 

Aanbiedingen!

Bij gelijktijdige aankoop van het Deunenboek in PDF en de eerste cd van Lirio, betaal je geen 17,50 euro, maar slechts 10 euro. (+ verzendkosten = 13 euro). Wil je de beide Lirio-CD’s (20 euro) dan krijg je op verzoek het deunenboek er gratis bij.

 

Een combinatie met de “Wouter en de Draak”-CD kan ook natuurlijk, 18 euro (inclusief verzendkosten). 25 euro voor alledrie CD’s en het deunenboek samen.

 

Een aantal reacties op de uitgave

‘Is het een plaatjesboek met muziek of een muziekboek met plaatjes? Ik kies voor het laatste, maar het was een moeilijke beslissing. Het is in ieder geval één van de fraaiste muziekboeken van de afgelopen jaren.’ (Diatonisch Nieuwsblad)

 

‘Gisteren in de brievenbus gekregen: wat een briljant boek. Echt een document dat de hedendaagse balfolk-tijdgeest precies weergeeft.’

 

‘..de lay-out is prachtig, vrolijke kleuren, dat maakt het nog leuker om aan de slag te gaan.’

 

‘…Heel mooi vind ik de tarantella’s, de Hongaarse scottishwals…Coocka bourrée, NS-wals. Wals in de 6e week is een juweeltje. Winterdipje en Wals voor Amsterdam zijn erg inspirerend… Voor mij is het een pracht van een boek’